Història

Historia de vinyes de Castellgalí

L’empresa Vinyes de Castellgalí recupera la tradició vinatera de la família Playà, documentada des del segle XVIII, set generacions enrere. Per una escriptura feta a Manresa, a 15 de maig de 1764,  sabem d’una “venda a carta de gràcia” de Francisco Serra,  de Sant Miguel de Castellgalí, a Jaume Playà,  pagès  de Castellgalí, d’una “peça de terra de vinya plantada  de  tingada  de  dos  quarteres i  mitja”  que tenia   “en alou directe de  la senyoria de  S. Ignasi d’Amigant, domiciliat a Barcelona” i propietari  del castell de Galí que donava nom al poble.

Però va ser Valentí Playà, fill de Jaume, qui l’any 1813 va adquirir la casa i terrenys de Can Mas, al terme municipal de Castellgalí, una finca que ja s’esmenta en els fogatge de 1497 i que en una de les llindes gravades duu la data de 1682. I és en aquestes feixes arrecerades a la muntanya, a l’ombra de Montserrat, on es plantarà al llarg del segle XIX una considerable extensió de vinya.

Un altre descendent, Pere Playà, es dedica ja més extensament al negoci del vi i fa instal·lar un petit celler a la masia. Eren els moments en què el Bages era la primera comarca productora de vi de Catalunya. Encara es conserva al mas una premsa de vi amb braç de fusta que porta data de 1866, tallada al centre.

L’arribada de la fil·loxera va frenar l’ expansió. Però  serà Francesc Playà i Muncunill (1848-1916) qui torni  ben aviat a replantar la vinya i a vendre el vi a fora de la comarca. Francesc Playà amplia la propietat en adquirir les terres del Mas Casajoana, que havien estat de la família dels Amigant. L’any 1898, en ocasió de la Fira-Concurs Agrícola organitzada per l’Ajuntament de Barcelona obté la Medalla de Segunda per “la calidad, novedad y utilidad de los productos que ha presentado en su instalación de vinos”. Ja no n’hi ha prou amb conrear la vinya, cal tenir cura del seu procés d’elaboració. Fruit del seu interès per la vinya és el fet que l’any 1913 és nomenat delegat de la Unió de Vinyaters de Catalunya per la comarca Pla de Bages.

Josep Playà i Planell va continuar el negoci i de ben jove va rebre lliçons de Química general del professor Jaume Revantós. El va succeir el seu fill Francesc Playà Giró (1915-1980), enginyer agrícola per l’Escola d’agricultura de la Generalitat republicana i enòleg. Impulsor del cooperativisme, va exercir com enòleg durant 40 anys del celler d’Espolla i altres de l’Alt Empordà i alhora va mantenir les vinyes de Castellgalí. Ara els seus fills no tan sols han replantat i renovat les vinyes de Can Mas sinó que per primera vegada han decidit embotellar els seus vins.

El poble de Castellgalí

Les vinyes que donen lloc als nostres vins es troben situades al terme municipal de Castellgalí, al sud del Bages.

Castellgalí com altres poblacions del seu entorn té una llarga tradició vitivinícola. És impossible saber de quan són les primeres vinyes en aquests terrenys ja que el seu poblament ve de molt lluny. Prop de la confluència dels rius Llobregat i Cardener es troben precisament les restes de la Torre del Breny, considerat un dels principals monuments funeraris de la romanització de la península ibèrica. I va ser en aquesta època que es va estendre  la vinya per tot Catalunya. Però és l’ordre fundada per Sant Benet, al segle VI,  la gran impulsora de la vinya sobretot als voltants dels grans monestirs com el de Sant Benet del Bages, Poblet o Sant Pere de Rodes.

De Castellgalí se’n té la primera notícia l’any 867 com Castelo de Galindo. Encara al 1787 era un petit poble amb tan sols 266 persones. Però l’estabilitat del país i el creixement dels conreus, especialment de la vinya, va fer que a mitjans del segle XIX arribés fins als 1.094 habitants. Les nombroses barraques i les tines de vinya que es troben dins el terme, i que formen un valuós patrimoni feliçment camí de la seva recuperació, són indicatius de la importància que hi tingué la vinya. Un creixement que es va mantenir fins al 1887 amb l’arribada de la fil·loxera. Aleshores s’inicia una davallada que només serà compensada per la instal·lació de les fàbriques tèxtils a l’eix del Cardener.

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio

Vinyes de Castellgalí SCP