Entorn

Les barraques de pedra seca

Una de les peculiaritats de la comarca del Bages són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l'utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb la notable expansió del conreu de vinya, es van aixecar moltes d'aquestes barraques, de les què en resten al voltat de 4.000, la majoria molt ben conservades malgrat el pas dels anys.

El Consell Regulador de la D.O. Pla de Bages ha convocat dos concursos de  rehabilitació de construccions en pedra seca: barraques, murs, tines, aixoplucs, etc. L’objectiu és no tan sols al restauració d’algunes d’aquestes barraques sinó també la conscienciació respecte d’una part important del patrimoni. Vinyes de Castellgalí va obtenir una medalla al primer concurs per la rehabilitació d’un d’aquestes barraques. A la finca s’hi troben actualment sis barraques de vinya.

La DO Pla de Bages

El Pla de Bages és una zona privilegiada, situada enmig de formacions muntanyoses com Montserrat i la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac o el massís de Montcau. Amb importants centres turístico-culturals com el monestir de Sant Benet de Bages, les mines de sal de Cardona o la cova de Sant Ignasi a Manresa, la comarca presenta una atractiva oferta turística, tant a nivell lúdic i cultural com gastronòmic.

La DO Pla de Bages, creada al 1995 és una de les més petites de Catalunya però ha tingut una expansió important en els darrers anys i avui els seus vins són presents a les principals taules gastronòmiques del país.

Vinyes de Castellgalí, com la majoria de cellers de la DO, és una petita explotació agrícola, on es cuida cada cep com si fos un fruiter únic. Per això també es posa al mercat una petita producció per mantenir aquest control sobre la qualitat que pretén ser la seva marca.

Dins d'un clima continental mediterrani de mitja muntanya, el Bages disposa de les condicions idònies per al conreu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d'un sòl franc argilós i calcari.

Vinyes de Castellgalí ha optat en la seva replantació per les varietats Garnatxa i Cabernet franc. Els seus vins negres queden impregnats amb notes balsàmiques d'espígol, farigola i romaní, les plantes aromàtiques que poblen els boscos de pins, roures i alzines i que envolten les vinyes.

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio

Vinyes de Castellgalí SCP